Cochinkrielen uit Zoetermeer. Op bezoek bij..

Op bezoek bij moniek uit zoetermeer Moniek cochin fokker

Kippenhuis gaat op klantenbezoek. Want wil jij ook graag meer weten over hoe je ‘buurman’ het doet? Wij trekken de stoute schoenen aan en gaan langs (nadat we het gevraagd hebben natuurlijk). Zo kwamen wij uit de ervaren kippenliefhebster Moniek. Gelukkig had Moniek een warme mok koffie al klaar staan, want het genadeloze winterse weer van maart 2018 bezorgd ons flink wat kippenvel!

Dit is een interview met Moniek vanuit de webwinkel kippenhuis.nl Moniek verkoopt cochinkrielkippen, wij zelf niet.

Sinds de oprichting van Kippenhuis heb ik al contact met Moniek. Moniek woont in een prachtig huisje aan het water met een boerderij-achtige uitstraling, aan de rand van Zoetermeer. Moniek is sinds het begin klant bij Kippenhuis en komt nog steeds zo nu en dan terug voor wat boodschappen.

Moniek cochinkrielfokkerEven voorstellen

Moniek is een hele gezellige dame die met veel passie haar kippen, honden en tuin verzorgd. Ze heeft behoorlijk wat kennis en deelt dit dan ook graag met ons. Moniek is een echt buitenmens, ze gaat dan ook graag naar buiten om te fietsen en te wandelen. Haar boerderij-achtige huisje heeft een heerlijk grote tuin. Genoeg ruimte voor alle kippen!

Hoe ben je met de kippenhobby gestart?

“Toen wij hier gingen wonen heb ik van een vriend een toompje kippen gekregen. Bij het eerste nestje had ik 10 kuikens. Omdat ik niet wist wat ik daarmee moest doen, heb ik die op Marktplaats gezet en binnen no-time verkocht. Dit vond ik erg leuk om te doen. Het contact met mensen en ze te adviseren in de hobby doe ik nu 15 jaar en vind het nog steeds erg leuk!”

Wat vind je leuk aan deze hobby?

“Het contact met mensen en het werken met dieren. Alles wat ik er aan overhoud, kan ik terug in de kippen steken zodat ze een steeds beter leven krijgen. En dat vind ik erg mooi.”

Met welk kippenras ben je begonnen?

“Het toompje dat ik kreeg van een vriend waren Cochin krielen. Dit ras is erg rustig en makkelijk in de omgang, handig als je net begint met de hobby.”

Ben je daarna verder gegaan met de Cochin krielen?

“In de eerste instantie niet. Nadat ik de kuikens van het eerste nestje verkocht had, kocht ik Hollandse Krielen. Deze kwamen helaas van een winkel waar ze niet goed verzorgd waren. Binnen de kortste keren waren mijn kippen dood. Het gedrag van de Hollandse Krielen vond ik ook erg schichtig.”

Na dit fiasco heb ik mij weer volledig gericht op de Cochin krielen en ben ik daar helemaal in doorgeslagen!”

Wat vind je leuk aan dit ras?

“Een lekker schattig kipje, een echt theemutsje. Het is ras is niet schichtig en makkelijk tam te krijgen. Ideaal voor beginners. De vorm van de kip is mooi en dat de voeten bevederd zijn is toch aandoenlijk? Een kip met sokjes!”

wit zwart columbia cochinkriel Buff cochinkriel zilver-zwart gezoomd cochin

Welke kleurslagen heb je allemaal?

“Ik heb van de Cochin krielen een aantal kleurslagen rondscharrelen. Zo heb ik de kleurslagen:

  • Buff
  • Zwart-wit columbia
  • Meerzomig zilverpatrijs
  • Bobtail
  • Zilver-zwart gezoomd
  • Parelgrijs

Het valt mij op dat dit allemaal redelijk bekende kleurslagen zijn, waarom is dat?

“Dat klopt, ik heb wel geëxperimenteerd met moderne kleuren, maar uit ervaring merk ik dat die kippen wat zwakker zijn. Ook vind ik de kleuren die ik heb erg mooi.”

Zijn er nog andere kleurslagen die je wilt?

“Nee, ik heb momenteel alle kleurslagen voor het nieuwe seizoen. Dit jaar heb ik zilver-zwart gezoomd, parelgrijs en meerzomig zilverpatrijs er nieuw bij.

Hoeveel kippenhokken heb je?

“Er staan in totaal 6 kippenhokken bij mij in de tuin. Eén groot kippenhok, die bestaat uit 5 hokjes, en een apart kippenhok die wat meer ruimte heeft. Ook heb ik een kuikenschuur waar 6 hokken in zijn gebouwd.”

kippenhok moniek

Kippenhok van Moniek met ei

Hoe houd je de hobby beheersbaar?

“Door niet meer dan 6 kippenhokken te hebben kan ik het goed onderhouden. Zo kan ik mijn kippen goed verzorgen en blijven ze ook gezond. Ik haal erg veel plezier uit het feit dat alles er netjes uitziet en dat de kippen zich kiplekker voelen!”

Wat voer je de kippen en waarom?

“Ze hebben constant de beschikking over legkorrel van Kasper Faunafood en 1 keer per dag strooi ik een handje graan in de ren. Af en toe voer ik wat restafval, net wanneer het zo uitkomt. Tijdens de koudere dagen voer ik de kippen wat extra bij. Zo hebben ze wat meer vetreserves en blijven ze lekker warm in het koude weer.”

Kuikens voeren met Moniek

Hoe zorg je ervoor dat je kippen gezond blijven?

“Iedere dag vers water is erg belangrijk. Ik voer de kippen weinig koolhydraten, omdat koolhydraatrijk voer al snel in de krop blijft plakken. Maar ik voer ze wel groenten en tuinafval, zodat ze een gevarieerd dieet hebben.

Bij het plaatsen van het kippenhok heb ik er op gelet dat ze niet op de tocht zitten. De kippenhokken onderhoud ik goed, ik zorg er altijd voor dat ze schoon en droog zijn. Zo voorkom ik dat er bacteriën gaan groeien en dat mijn kippen ziek worden. Ik knip 3 keer per jaar de nagels bij. Ook pak ik de kippen af en toe even op en inspecteer ik ze. Ik ontworm de kippen 2 keer per jaar.”

Hoe vaak maak je je kippenhokken schoon?

“Ik maak de nachthokken 1 keer per week schoon en soms haal ik tussendoor wat poepjes eruit. De ren zelf zeef ik om de 2 weken, zodat ik alle ontlasting eruit kan halen. 4 keer per jaar haal ik de hokken volledig leeg. Ik doe er dan zand of beukensnippers in uit mijn eigen tuin. Zowel zand als beukensnippers bevallen mij erg goed. Het voordeel van zand is dat het makkelijk schoon te houden is.”

Heb je last van bloedluis? Zo ja, wat doe je er tegen?

“Ja. Helaas wel. Bloedluis vind ik echt verschrikkelijk. Je kan er zo door verrast worden! Vroeger toen de krachtige chemische middelen nog toegestaan waren, was het uitroeien nog goed te doen. Nu we weten dat dit ook in de eieren kan komen zijn de middelen helaas minder krachtig geworden. Maar zolang ik de bloedluisgoed kan beheersen, ben ik tevreden. Ik gebruik nu een middel dat eigenlijk niet specifiek voor bloedluis bedoelt is. Iedere week vernevel ik de kieren van het kippenhok met dit middel”

Maar middelen die niet getest zijn voor het gebruik bij pluimvee kunnen ervoor zorgen dat je de eieren niet veilig meer kunt consumeren, toch?

“Zoals we toen zagen bij het fipronil schandaal zeker? Ja, dat klopt. Alleen eet ik mijn eieren niet, ik gebruik ze specifiek voor het uitbroeden. Ook is na een tijdje het middel toch wel uit de kip zijn lichaam verdwenen en zit het dus ook niet meer in de eieren”.

Leggen je kippen al? Wanneer zijn ze begonnen met leggen?

“Als ik mijn kippen niet bijlicht, beginnen ze eind februari met leggen. Heel soms heb ik een kip die de winter doorlegt. Dit jaar was dat één bobtail. Bijlichten heb ik een keer een jaar lang gedaan, maar ik werd gek van het gekakel. Het bijlichten doe ik sindsdien niet meer.”

Kippen leggen eieren eieren rapen cochin

Staat de broedmachine al aan? Wat ligt er in?

“Ja! 11 februari heb ik de eerste 118 eieren ingelegd. Die zijn 4 maart uit het ei gekomen. Nu liggen er 250 in. Alle kleuren door elkaar en voor de buurman liggen er 15 New Hampshire eieren in.”

Hoe veel eieren zijn er meestal bevrucht?

“Nu zijn er ongeveer 50% van de eieren bevrucht, maar als het straks warmer wordt zal ongeveer 80% van de eieren bevrucht zijn.”

broedmachine cochinkriel

Ben je lid van een vereniging?

“Nee, niet meer. Ik heb gemerkt dat ik het gewoon leuk vind om eieren uit te broeden. Natuurlijk wil ik goede en sterke kippen, maar ik hou me niet zo bezig met het nastreven van de uiterlijke kenmerken of het creëren van nieuwe kleurslagen. Ik heb wel mijn eigen netwerkje met liefhebbers waarmee ik af en toe over de hobby praat. Dat raad ik iedereen aan.”

Hoeveel tijd besteed je aan je kippen?

“Iedere ochtend voer ik de kippen en geef ik ze vers water. De kuikens geef ik in de ochtend en avond voer. Ik ben ongeveer een uurtje per dag bezig met de kippen. In de zomer langer, omdat ik dan lekker buiten kan zijn. In de zomer ben ik ook veel tijd kwijt met de klanten.”

Heb je tips voor andere kippenhouders?

  • Begin er nooit aan, het is een virus
  • Laat een kip vooral een kip zijn
  • Kippen haten vocht en tocht
  • ’t is leuker dan tv kijken
  • Gebruik een ballengooier voor het eieren rapen, fijner voor je rug
  • Knip de nagels als ze te lang zijn

Waarom kopen de mensen bij jou?

“Ik heb enorm plezier in mijn hobby. De Cochin kriel is echt een geschikte kip voor beginners of mensen met kinderen. En ik neem altijd de tijd om vragen te beantwoorden. Soms maak ik wel eens een foutje en krijgen ze per ongeluk een haantje mee. Die kunnen ze dan natuurlijk gewoon omruilen. Als er wat is dan kun je ook na de aanschaf bellen voor vragen en advies. Ik vind het ook heel leuk dat sommige klanten soms na 10 jaar nog gewoon terug blijven komen, voor weer eens een nieuw kleurtje of een kip erbij.

Wat heb je te koop?

“Kuikens vanaf 7 weken oud en broedeieren in de kleurslagen die ik heb. In het najaar heb ik wat oudere kippen te koop. Als je wat wil kopen kan je me altijd bellen of mailen. Ik heb ook een eigen website: www.cochinkrielkip.nl

Kuikens in de hand Moniek Cochinkriel

cochin kuikens

kuikenhok moniek

Bij deze wil ik Moniek bedanken voor haar gastvrijheid en haar enthousiasme over de kippen. Ik vond het een leuk interview en als je het goed vind kom ik zeker nog een keer langs.

Heb jij ons en onze klanten ook wat te laten zien? Stuur ons een berichtje via de klantenservice en wie weet staan we binnenkort voor je deur.

Ben je opzoek naar cochinkrielen dan is het zeker de moeite waard om langs te gaan bij Moniek uit Zoetermeer!

Wij zijn inmiddels ook bij een Zijdhoender fokker geweest. Ook harstikke leuk om te lezen!

 

Cochinkrielen uit Zoetermeer. Op bezoek bij Moniek!

Kippenhuis gaat op klantenbezoek. Want wil jij ook graag meer weten over hoe je ‘buurman’ het doet? Wij trekken de stoute schoenen aan en gaan langs (nadat we het gevraagd hebben natuurlijk). Zo kwamen wij uit de ervaren kippenliefhebster Moniek. Gelukkig had Moniek een warme mok koffie al klaar staan, want het genadeloze winterse weer van maart 2018 bezorgd ons flink wat kippenvel!

Dit is een interview met Moniek vanuit de webwinkel kippenhuis.nl Moniek verkoopt cochinkrielkippen, wij zelf niet.

Sinds de oprichting van Kippenhuis heb ik al contact met Moniek. Moniek woont in een prachtig huisje aan het water met een boerderij-achtige uitstraling, aan de rand van Zoetermeer. Moniek is sinds het begin klant bij Kippenhuis en komt nog steeds zo nu en dan terug voor wat boodschappen.

Even voorstellen

Moniek is een hele gezellige dame die met veel passie haar kippen, honden en tuin verzorgd. Ze heeft behoorlijk wat kennis en deelt dit dan ook graag met ons. Moniek is een echt buitenmens, ze gaat dan ook graag naar buiten om te fietsen en te wandelen. Haar boerderij-achtige huisje heeft een heerlijk grote tuin. Genoeg ruimte voor alle kippen!

Hoe ben je met de kippenhobby gestart?

“Toen wij hier gingen wonen heb ik van een vriend een toompje kippen gekregen. Bij het eerste nestje had ik 10 kuikens. Omdat ik niet wist wat ik daarmee moest doen, heb ik die op Marktplaats gezet en binnen no-time verkocht. Dit vond ik erg leuk om te doen. Het contact met mensen en ze te adviseren in de hobby doe ik nu 15 jaar en vind het nog steeds erg leuk!”

Wat vind je leuk aan deze hobby?

“Het contact met mensen en het werken met dieren. Alles wat ik er aan overhoud, kan ik terug in de kippen steken zodat ze een steeds beter leven krijgen. En dat vind ik erg mooi.”

Met welk kippenras ben je begonnen?

“Het toompje dat ik kreeg van een vriend waren Cochin krielen. Dit ras is erg rustig en makkelijk in de omgang, handig als je net begint met de hobby.”

Ben je daarna verder gegaan met de Cochin krielen?

“In de eerste instantie niet. Nadat ik de kuikens van het eerste nestje verkocht had, kocht ik Hollandse Krielen. Deze kwamen helaas van een winkel waar ze niet goed verzorgd waren. Binnen de kortste keren waren mijn kippen dood. Het gedrag van de Hollandse Krielen vond ik ook erg schichtig.” Na dit fiasco heb ik mij weer volledig gericht op de Cochin krielen en ben ik daar helemaal in doorgeslagen!”

Wat vind je leuk aan dit ras?

“Een lekker schattig kipje, een echt theemutsje. Het is ras is niet schichtig en makkelijk tam te krijgen. Ideaal voor beginners. De vorm van de kip is mooi en dat de voeten bevederd zijn is toch aandoenlijk? Een kip met sokjes!”

Welke kleurslagen heb je allemaal?

“Ik heb van de Cochin krielen een aantal kleurslagen rondscharrelen. Zo heb ik de kleurslagen:

  • Buff
  • Zwart-wit columbia
  • Meerzomig zilverpatrijs
  • Bobtail
  • Zilver-zwart gezoomd
  • Parelgrijs

Het valt mij op dat dit allemaal redelijk bekende kleurslagen zijn, waarom is dat?

“Dat klopt, ik heb wel geëxperimenteerd met moderne kleuren, maar uit ervaring merk ik dat die kippen wat zwakker zijn. Ook vind ik de kleuren die ik heb erg mooi.”

Zijn er nog andere kleurslagen die je wilt?

“Nee, ik heb momenteel alle kleurslagen voor het nieuwe seizoen. Dit jaar heb ik zilver-zwart gezoomd, parelgrijs en meerzomig zilverpatrijs er nieuw bij.

Hoeveel kippenhokken heb je?

“Er staan in totaal 6 kippenhokken bij mij in de tuin. Eén groot kippenhok, die bestaat uit 5 hokjes, en een apart kippenhok die wat meer ruimte heeft. Ook heb ik een kuikenschuur waar 6 hokken in zijn gebouwd.''

Hoe houd je de hobby beheersbaar?

“Door niet meer dan 6 kippenhokken te hebben kan ik het goed onderhouden. Zo kan ik mijn kippen goed verzorgen en blijven ze ook gezond. Ik haal erg veel plezier uit het feit dat alles er netjes uitziet en dat de kippen zich kiplekker voelen!”

Wat voer je de kippen en waarom?

“Ze hebben constant de beschikking over legkorrel van Kasper Faunafood en 1 keer per dag strooi ik een handje graan in de ren. Af en toe voer ik wat restafval, net wanneer het zo uitkomt. Tijdens de koudere dagen voer ik de kippen wat extra bij. Zo hebben ze wat meer vetreserves en blijven ze lekker warm in het koude weer.”

Hoe zorg je ervoor dat je kippen gezond blijven?

“Iedere dag vers water is erg belangrijk. Ik voer de kippen weinig koolhydraten, omdat koolhydraatrijk voer al snel in de krop blijft plakken. Maar ik voer ze wel groenten en tuinafval, zodat ze een gevarieerd dieet hebben. Bij het plaatsen van het kippenhok heb ik er op gelet dat ze niet op de tocht zitten. De kippenhokken onderhoud ik goed, ik zorg er altijd voor dat ze schoon en droog zijn. Zo voorkom ik dat er bacteriën gaan groeien en dat mijn kippen ziek worden. Ik knip 3 keer per jaar de nagels bij. Ook pak ik de kippen af en toe even op en inspecteer ik ze. Ik ontworm de kippen 2 keer per jaar.”

Hoe vaak maak je je kippenhokken schoon?

“Ik maak de nachthokken 1 keer per week schoon en soms haal ik tussendoor wat poepjes eruit. De ren zelf zeef ik om de 2 weken, zodat ik alle ontlasting eruit kan halen. 4 keer per jaar haal ik de hokken volledig leeg. Ik doe er dan zand of beukensnippers in uit mijn eigen tuin. Zowel zand als beukensnippers bevallen mij erg goed. Het voordeel van zand is dat het makkelijk schoon te houden is.”

Heb je last van bloedluis? Zo ja, wat doe je er tegen?

“Ja. Helaas wel. Bloedluis vind ik echt verschrikkelijk. Je kan er zo door verrast worden! Vroeger toen de krachtige chemische middelen nog toegestaan waren, was het uitroeien nog goed te doen. Nu we weten dat dit ook in de eieren kan komen zijn de middelen helaas minder krachtig geworden. Maar zolang ik de bloedluisgoed kan beheersen, ben ik tevreden. Ik gebruik nu een middel dat eigenlijk niet specifiek voor bloedluis bedoelt is. Iedere week vernevel ik de kieren van het kippenhok met dit middel”

Maar middelen die niet getest zijn voor het gebruik bij pluimvee kunnen ervoor zorgen dat je de eieren niet veilig meer kunt consumeren, toch?

“Zoals we toen zagen bij het fipronil schandaal zeker? Ja, dat klopt. Alleen eet ik mijn eieren niet, ik gebruik ze specifiek voor het uitbroeden. Ook is na een tijdje het middel toch wel uit de kip zijn lichaam verdwenen en zit het dus ook niet meer in de eieren”.

Leggen je kippen al? Wanneer zijn ze begonnen met leggen?

“Als ik mijn kippen niet bijlicht, beginnen ze eind februari met leggen. Heel soms heb ik een kip die de winter doorlegt. Dit jaar was dat één bobtail. Bijlichten heb ik een keer een jaar lang gedaan, maar ik werd gek van het gekakel. Het bijlichten doe ik sindsdien niet meer.”

Staat de broedmachine al aan? Wat ligt er in?

“Ja! 11 februari heb ik de eerste 118 eieren ingelegd. Die zijn 4 maart uit het ei gekomen. Nu liggen er 250 in. Alle kleuren door elkaar en voor de buurman liggen er 15 New Hampshire eieren in.”

Hoe veel eieren zijn er meestal bevrucht?

“Nu zijn er ongeveer 50% van de eieren bevrucht, maar als het straks warmer wordt zal ongeveer 80% van de eieren bevrucht zijn.''

Ben je lid van een vereniging?

“Nee, niet meer. Ik heb gemerkt dat ik het gewoon leuk vind om eieren uit te broeden. Natuurlijk wil ik goede en sterke kippen, maar ik hou me niet zo bezig met het nastreven van de uiterlijke kenmerken of het creëren van nieuwe kleurslagen. Ik heb wel mijn eigen netwerkje met liefhebbers waarmee ik af en toe over de hobby praat. Dat raad ik iedereen aan.”

Hoeveel tijd besteed je aan je kippen?

“Iedere ochtend voer ik de kippen en geef ik ze vers water. De kuikens geef ik in de ochtend en avond voer. Ik ben ongeveer een uurtje per dag bezig met de kippen. In de zomer langer, omdat ik dan lekker buiten kan zijn. In de zomer ben ik ook veel tijd kwijt met de klanten.”

Heb je tips voor andere kippenhouders?

  • Begin er nooit aan, het is een virus
  • Laat een kip vooral een kip zijn
  • Kippen haten vocht en tocht
  • Het is leuker dan tv kijken
  • Gebruik een ballengooier voor het eieren rapen, fijner voor je rug
  • Knip de nagels als ze te lang zijn

Waarom kopen de mensen bij jou?

“Ik heb enorm plezier in mijn hobby. De Cochin kriel is echt een geschikte kip voor beginners of mensen met kinderen. En ik neem altijd de tijd om vragen te beantwoorden. Soms maak ik wel eens een foutje en krijgen ze per ongeluk een haantje mee. Die kunnen ze dan natuurlijk gewoon omruilen. Als er wat is dan kun je ook na de aanschaf bellen voor vragen en advies. Ik vind het ook heel leuk dat sommige klanten soms na 10 jaar nog gewoon terug blijven komen, voor weer eens een nieuw kleurtje of een kip erbij.

Wat heb je te koop?

“Kuikens vanaf 7 weken oud en broedeieren in de kleurslagen die ik heb. In het najaar heb ik wat oudere kippen te koop. Als je wat wil kopen kan je me altijd bellen of mailen. Ik heb ook een eigen website: www.cochinkrielkip.nl”

Bij deze wil ik Moniek bedanken voor haar gastvrijheid en haar enthousiasme over de kippen. Ik vond het een leuk interview en als je het goed vind kom ik zeker nog een keer langs. Heb jij ons en onze klanten ook wat te laten zien? Stuur ons een berichtje via de klantenservice en wie weet staan we binnenkort voor je deur.Ben je opzoek naar cochinkrielen dan is het zeker de moeite waard om langs te gaan bij Moniek uit Zoetermeer! Wij zijn inmiddels ook bij een Zijdhoender fokker geweest. Ook harstikke leuk om te lezen!