Alles over kuikens verzorgen
Kuikens verzorgen van kippen, kwartels, eenden en ander pluimvee is een leuke uitdaging. Van heel dichtbij kun je zien, hoe in een korte periode een eendagskuiken ontwikkelt tot een volwassen vogel. Als je het eieren uitbroeden achter de rug hebt is het tijd om jouw kuikens op te voeden.
- kuikens verzorgen
- wat je nodig hebt
- het kuikenhok
- kuikens kopen
- kuikens handtam maken
Kuikens verzorgen
Een gezond kuiken is actief en nieuwsgierig! Natuurlijk doen gezonde kuikens ook wel eens een dutje, maar wanneer een kuikentje niet reageert op tikjes op het hok is de kans groot dat het kuiken een conditiegebrek of ziekt heeft. Daarom is een schone en rustige omgeving een aanrader voor het grootbrengen van kuikens. Als je je aan deze voorwaarde houdt is het niet moeilijk, afhankelijk van het soort dat je grootbrengt. Bij een kwartel, kip, eend of gans duurt de periode van grootbrengen ongeveer 6 tot 12 weken. Ze kunnen dan naar buiten om verder uit te groeien tot volwassen dieren.
Wat heb je nodig?
Kuikens zijn kwetsbare dieren en hebben een paar basisbehoefte waarmee ze kunnen uitgroeien tot mooie en gezonde volwassen dieren. De basisbehoefte zijn: warmte, goed kuikenvoer en schoon drinkwater. Voor watervogelkuikens is badwater ook essentieel. Daarnaast is het belangrijk dat het kuikenhok schoon en droog is. Dit voorkomt ziektes en maakt het kuikens verzorgen een stuk aangenamer.
Een warmtebron voor het grootbrengen van kuikens
In de natuur geeft moeders de benodigde warmte. Zijn de kuikens afkomstig uit een broedmachine, of is de moeder om een of andere reden niet bij de kuikens? Zorg dan voor een warmtebron. Gebruik hiervoor een warmtelamp of een warmteplaat. Je vindt hier ook handige tips over het gebruik hiervan.
Een goed voorbeeld is een warmteplaat. Los van het geven van warmte, biedt een warmteplaat ook bescherming. Een warmteplaat vervangt hiermee meerdere functies van moeders. Het wordt daarom ook wel gezien als een ‘digitale kip’. Bovendien verbruiken warmtelampen veel meer stroom, en zijn ze niet altijd even betrouwbaar wat zekerheid geeft bij het kuikens verzorgen.
Goed kuikenvoer voor gezonde kuikens
Kuikens grootbrengen zonder goede kuikenvoeding kost meer moeite en levert zwakkere kuikens op. Kies daarom voor kuikenvoer van goede kwaliteit en controleer altijd de houdbaarheidsdatum zodat je zeker weet dat alle vitamine en mineralen er nog in zitten. Legkorrel of legmeel is niet aan te raden. Hierin zit te veel calcium welke een hen nodig heeft voor het ontwikkelen van een ei en te weinig eiwitten die juist het kuiken nodig heeft voor een gezonde groei. Kuikenvoer kan je opdelen in twee categorieën: Voor de eerste periode (afhankelijk van het merk, drie tot 10 weken) en voor de periode erna tot aan het leggen van het eerste ei. Dit is zo afgestemd dat de kuikentjes precies de juiste voedingsstoffen binnen krijgen.
Vers drinkwater voor kuikens
Ook drinkwater is een van de basisbehoefte voor een kuikens! Zorg voor een niet te diepe kuikendrinkbak. Hierin kunnen ze namelijk verdrinken. Je kunt hier eventueel knikkers inleggen zodat het verdrinken niet mogelijk is. Ververs elke dag het drinkwater zodat dit schoon en hygiënisch blijft. Zodat je zo min mogelijk kans hebt op ziektes in het kuikenhok.
Het kuikenhok
Kuikens grootbrengen kan in allerleiverschillende hokken. Voor kippen, kwartel, fazanten en pauwen kuikens maakt het niet zoveel uit waarin ze opgroeien. Het kan een kartonnen doos zijn of een luxe kuikenhok die voorzien is van alle gemakken. Voor tien kuikens van een middelgroot ras is de minimale bodemmaat 80 x 40cm. Groter is natuurlijk goed, maar maak het hok ook weer niet te groot, anders kunnen de kuikens het kuikenvoer en drinkwater niet vinden. Er is immers geen moederkloek die ze roept om het aan te wijzen. Een geschikte bodembedekking van een kuikenhok is droog, hygiënisch en absorbeert goed. Goede voorbeelden zijn zaagsel en hennepvezel. Plaats het kuikenhok niet op de tocht of in de zon. Een schuur of bijkeuken is een perfecte plaats voor een kuikenhok.
Kuikenhok voor watervogels
Kuikens van watervogels zoals eenden en ganzen hebben ook badwater nodig. Probeer een bak in het hok te plaatsen waar ze makkelijk in en uit kunnen gaan maar maak hem niet te diep. Ze missen namelijk nog de vetklier waardoor ze zichzelf kunnen laten drijven. In dit water doen ze ook hun behoefte dus ons advies is om het met regelmaat te verschonen.
Tip: zet de warmtebron niet te dichtbij het kuikenvoer en het drinkwater. Hiermee voorkom je dat het voer en water opwarmt. Warm water en voer laat bacteriën sneller groeien en hiermee vergoot je dan de kans op ziektes.
Om je te helpen bij de benodigdheden voor een compleet kuikenhok hebben wij enkele kuikenpakketten samengesteld in onze winkel.
Het schoonhouden van een kuikenhok
Kuikens hebben een groot talent voor rommel maken. Ze doen overal hun ontlasting, ook in het voer en drinken. Het is belangrijk om het hok met regelmaat schoon te maken. Vervang hierbij de hele bodembedekking, maak de warmteplaat schoon en ververs het eten en drinken. Zo houd je het hok mooi, reukvrij en blijft het hygiënisch. Voor elke nieuwe ronde van kuikens grootbrengen kan je het kuikenhok het beste ontsmetten.
Toch een ziek kuiken?
Helaas kan dit gebeuren, maar met de juiste kuikens verzorging is dit een stuk minder dan als je zomaar wat doet. Als je zelf eieren uitbroedt kies dan altijd voor goede broedeieren. Koop je kuikens let er dan op dat de kuikens gezond zijn. Eenmaal de kuikens in huis dan is een goede hygiëne het allerbelangrijkste. Een natte drinkplek geeft een grote kans op coccidiose en slecht voer met weinig vitamine kunnen vervormingen opleveren. Kuikenvoer van de merken Garvo, Via Organica, Kasper Fauna Food & Teurlings zijn van goede kwaliteit. Mocht er een kuiken ergens last van hebben dan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en zo snel mogelijk actie te ondernemen.
Kuikens kopen
Bij het kopen van kuikens is het belangrijk dat de kuikens gezond zijn. Hierboven staat beschreven wat hiervan de kenmerken zijn. Kijk goed naar het gedrag van de kuikens en of hok er goed verzorgd uitziet. Vraag de kippenfokker of verkopen altijd of de kuikens ziektes hebben gehad, dit kan natuurlijk genezen maar is goed om rekening mee te houden. Houdt ook rekening met het geslacht van de kuikens. Een haan kan op volwassen leeftijd veel overlast geven, vooral voor de buren! Je kunt bij sommige fokkers ge-sexte kuikens kopen. Zo heb je zeer weinig kans op een haan in jouw toompje kippen.
Kuikens tam maken
Eenmaal de kuikens in het kuikenhok dan kan het kuikens verzorgen beginnen. In het begin zijn ze schichtig en zullen ze wegduiken als ze iets zien bewegen. Gelukkig kunnen ze goed aan je wennen! Met iets lekkers zoals meelwormen, vlokreeftjes of andere kippensnacks gaat dit extra goed. Vaak eten ze dit binnen drie keer al uit je hand. Zo wennen ze snel aan jou en kunnen ze erg tam worden. De ideale kippensnack voor kuikens zijn vlokreeftjes, pas na 2-3 weken zijn ze groot genoeg om de andere snacks te eten.