Wyandotte kippen
Wyandotte kippen zijn populair. Het is een geliefd kippenras onder beginnende en ervaren kippenhouders omdat het geen veeleisende kip is. Het zijn ideale kippen voor mensen met kleine kinderen. Je hebt de Wyandotte kriel en de grote Wyandotte kippen. Het unieke van de Wyandotte is dat zij in Nederland maar liefst 25 erkende kleurlagen hebben (2020).
In de wyandotte ras beschrijving
- Karakter van de Wyandotte
- Uiterlijke kenmerken van de Wyandotte
- De Wyandotte krielkip
- Broeden
- Geschiedenis Wyandotte
- De Wyandotte krielkip
- Wyandotte kopen
- Wyandotteclub rasvereniging
Karakter van de Wyandotte
Het Wyandotte kippenras staat bekend om hun vriendelijke karakter. Ze zijn makkelijk in omgang en doen niemand kwaad. Je kan ze rustig door de tuin laten scharrelen. Doordat de Wyandottes rustige kippen zijn is het ook makkelijk om ze handtam te maken. Let wel op dat je ze rustig benaderd. Ze zijn van nature niet schuw, maar dat hangt er natuurlijk wel van af hoe je ze benadert. Wanneer jij ze rustig benaderd zullen zij dat ook met jou doen. Je kan de kippen makkelijker handtam maken door het gebruiken van vlokreefjes, meelwormen of andere kippensnacks.
Uiterlijke kenmerken Wyandotte
Wyandottes zijn een middelzwaar kippenras. Ze vallen op doordat ze een mooie, ronde vorm hebben. Hun verenkleed is groots en vol waardoor de kip wat boller en ronder lijkt dan dat de kip daadwerkelijk is. De staartveren van de Wyandottes zijn stevig en de veren zijn kort. Als je de kip van achter bekijkt zie je dat de staart een omgekeerd ‘V’ is.
De beenkleur van de Wyandottes is altijd geel ongeacht welke kleurslag zij hebben. Daarnaast hebben zij een roze hanenkam, wat erg prettig is in de winter. Roze hanenkammen kunnen namelijk niet bevriezen. De oogkleur is oranjerood en de oorlellen zijn rood. Krielhanen hebben een gewicht tussen de 1 en 1,2 kilo en hun ringmaat is 15mm. Waarbij de krielhennen maar tussen de 0,8 en 1 kilo wegen en een ringmaat van 13mm hebben. Wyandotte kippen worden gemiddeld 6 a 7 jaar oud. Wyandottes beschikken over een redelijk vliegvermogen, maar zullen alleen bij gevaar misschien over een hek van 1 meter vluchten. Maar geen zorgen: de dieren zoeken meestal hun eigen terrein wel weer op.
De oorspronkelijke kleur van de Wyandotte was zilver zwartgezoomd, maar in de loop der jaren zijn er een hoop kleurvariaties gecreëerd. In Nederland zijn inmiddels 25 kleurslagen erkend. De kleurslagen zijn verdeeld in drie groepen namelijk:
- Gezoomd. Hieronder vallen: zilver zwart-, de goud zwart-, de goud blauw- en geel witgezoomd.
- Getekend. De kleuren zijn: wit zwartcolumbia, buff zwartcolumbia, wit blauwcolumbia, buff blauwcolumbia, citroen zwartcolumbia, citroen blauwcolumbia, meerzomig patrijs, meerzomig geelpatrijs, meerzomig zilverpatrijs, meerzomig roodpatrijs, meerzomig blauwpatrijs, gestreepte, roodporselein, zwart witgepareld en zalmkleur.
- Enkelkleurig. De Wyandottes kennen zes éénkleurslagen: wit, zwart, blauw, rood, buff en parelgrijs.
De Wyandotte krielkip
De Wyandotte kriel is een van de bekendste kriel kippenrassen in Nederland. Ze zijn lief, rustig en kindvriendelijk, waardoor ze erg makkelijk in omgang zijn. Een van de voornaamste redenen waardoor de Wyandotte zo bekend is, is om haar broedsheid. De krielvariant is hier vaak het trouwst in. Dit hangt wel af van de kleurslag van de kriel. Sommige zijn vaker broeds en andere zelden of nooit. De krielen leggen gemiddeld 180 eieren per jaar. Een gewicht van zo’n ei is ongeveer 35 gram en de kleur van het ei is lichtbruin.
Ze zijn als ras zo uniek, omdat je als het ware om hun lichaam, met een passer een cirkel zou kunnen trekken. Buiten de lijnen van de cirkel steken alleen de kop, staart en poten.
Wyandotte eieren broeden
Naast het houden van Wyandotte kippen en krielkippen is het ook leuk om ze zelf uit te gaan broeden. Wyandotte krielen beginnen met eieren leggen als ze rond de 25 weken oud zijn. Lees in ons artikel ‘De basis van het eieren uitbroeden’ alles wat je moet weten wanneer je gaat beginnen met broeden.
Geschiedenis
De Wyandotte kent een lange geschiedenis. Van oorsprong kom dit kippenras uit Amerika en werden zij daar erkend in 1883. Het is niet bekend welke kippenrassen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Wyandotte. Dit kippenras heeft niet vanaf dag éen de naam Wyandotte gedragen. Ze hebben namelijk een Amerika nog een tijd geleefd onder de namen ‘Excelsior’ en ‘American Sebright’. Een enthousiaste fokker van het kippenras besloot uiteindelijk ze de naam Wyandotte te geven.
Wyandotte kopen
Een Wyandotte kopen is een goed idee als je wilt beginnen met het houden van kippen. Het zijn mooie kippen, ze makkelijk om te houden en zeer vriendelijk. Het internet staat vrij vol met aangeboden Wyandotte (kriel) kippen. Wij raden het wel aan om de bronnen op internet goed te controleren, zodat je kan uitzoeken of het een betrouwbare fokker is of contact opnemen met de Nederlandse Wyandotte Club. Daarnaast kan je ook gaan kijken bij grote tentoonstellingen in Nederland. Hier kan je mooie kippen bekijken en vaak staan daar ook kippen te koop. Het voordeel van (kriel) kippen kopen bij een tentoonstelling is dat je altijd contact kunt leggen met de fokkers. Zo kun je al je vragen direct stellen aan een echte kenner!
Als je toch liever zelf eieren uitbroedt om vervolgens kippen te houden raden wij het aan om bij een fokker bevruchte eieren te kopen. Je kan ze zo in het legnest leggen, zodat er een broedse hen op kan gaan zitten. Grote kans dat je na drie weken prachtige kuikens hebt. Naast het uitbroeden in een legnest kan je er ook altijd voor kiezen om een broedmachine te gebruiken.
Wyandotteclub
De Nederlandse Wyandotteclub is een mooie vereniging van liefhebbers die hun hobby hebben in het houden en/of fokken van het prachtige hoenderras de Wyandotte, met als doel het in standhouden of verbeteren van het ras. Deze bijzondere vereniging deelt hun passie al sinds 1923. De Nederlandse Wyandotteclub is momenteel een van de grootste speciaal clubs op het gebied van hoenders en dwerghoenders. Ook vindt de vereniging het erg leuk om activiteiten te organiseren voor haar ongeveer 400 leden. Wil je lid worden van de vereniging? Meld je dan aan bij de Nederlandse Wyandotteclub. Ze hebben ook een facebookpagina.