Kalkoen slachten voor eigen consumptie
Kalkoen is een hoogwaardig stukje vlees. Een kalkoen slachten is voornamelijk populair in de kerstperiode. Een overheerlijke, met verse groente gevulde kalkoen is echt een sfeermaker tijdens het diner. Maar voor dat malse stukje kalkoenvlees op tafel staat dient er nog wel wat te gebeuren. Het klaarmaken van een kalkoen is ongeveer gelijk aan een kip slachten.
Voorbereiding van een kalkoen slachten
Er wordt gezegd dat een gestrest dier hormonen afgeeft die het vlees minder doen laten smaken. De voorbereiding begint daarmee al in het hok. Probeer voor het slachten van de kalkoen dan ook het dier met rust te laten en benader deze langzaam direct voor de slacht. De tip hierbij is om doelgericht en efficiënt te werk gaan.
Kalkoen eerst verdoven voor het slachten
Houders van pluimvee mogen onder bepaalde regels zelf kalkoenen doden buiten een slachthuis. De wet schrijft voor: ‘’Pluimvee dat buiten een slachthuis wordt gedood, moet altijd verdoofd (bedwelmd) zijn.’’Er zijn verschillende manieren om kalkoenen te verdoven voor het slachten. De meest voorkomende zijn:
- Een stroom-schok aan de kalkoen geven
- Met handen de nek omdraaien
- Klapgeven met een knuppel
- Het verdoven met stikstofschuim
Voor de gemiddelde hobbyboer is een elextronarcosetoestel of stikstofschuim niet weggelegd. Een degelijk schokapparaat is te koop vanaf €400 euro waardoor het vaak niet uitkomt als er je enkele kalkoenen per jaar slacht. Echter heeft het als voordeel dat het effectief en netjes gebeurt. Het de hand verdoven is gelukkig ook mogelijk. Lees hier meer informatie over een dier verdoven met de hand.
Kalkoen slachten na het verdoven
Nadat je de kalkoen op een juiste manier verdoofd hebt, is het tijd voor het kalkoen slachten. In dit artikel omschrijven hoe je dat zelf op een eenvoudige manier kan aanpakken.
Ook las ik dat na het slachten de zenuwen noch behoorlijk doorwerken, zeker de vleugels, en dat kan zo hard gaan dat het vlees een soort blauwe plekken oploopt.( dus ook hiervoor heb je een oplossing voor nodig )
- Plaats de kalkoen in slachtertrechter
- Pak een scherp en stevig mes (scherper = veiliger) en snijdt de halsslagader van de kalkoen aan beide kanten van de hals.
- Laat het dier in de slachttrechter uitbloeden.
- Hak vervolgens de kop van de kalkoen af met een bijl of een sterk mes.
De kalkoen kan nog stuiptrekking vertonen, maar het dier voelt geen pijn. De kalkoen lijdt niet tijdens het proces omdat deze is verdoofd voor het slachten.
Kalkoen plukken, gemakkelijk en snel
Als de kalkoen is leeggebloed, komen we bij stap één van het kalkoen plukken. Verwarm het water in een grote ton, pan, emmer of speciale boiler-pan. Probeer de temperatuur rond 85 graden te krijgen. Bij deze temperatuur gaat het veren plukken van de kalkoen het makkelijkst. Dompel het dier in het water voor circa 70 seconden. Als je gaat beginnen met het plukken, trek de hui d strak en trek in één keer hard tegen de veren in. Ga zo de gehele kalkoen langs tot er niks meer over. Voor een onervaren plukker neemt dit proces tussen de 10 en 30 minuten in beslag. Een plukmachine helpt je bij dit tijdrovende proces. Het bespaart je veel tijd en moeite. Met een plukmachine heb je een kalkoen geplukt in 30 tot 90 seconden.
Een plukmachine is een apparaat waarmee je na het slachten van een kip, kalkoen of ander gevogelte op een snelle en eenvoudige manier de veren van de vogel verwijderd. Dit scheelt een hoop tijd en houd de vogel mooi, zonder beschadigde huid.
Kalkoen uitsnijden
Als de kalkoenveren geplukt zijn wordt het aangeraden om het dier op te hangen, echter is het ook mogelijk om het dier uit te snijden op een vleesplank. Kleine tip, laat het vlees 20 ergens hangen, zo krijg je malser vlees en het gemakkelijker om te snijden. Dit wordt ook wel besterven genoemd. Steek het mes in de cloaca en trek het door tot aan de borstpunt van de kalkoen. Als je het juist hebt gedaan heb je een opening waar je hand gemakkelijk in kan. Haal vervolgens de maag, hart en lever uit het dier. Pas op! De lever kan barsten of springen door de galblaas die kan klappen. Wees daarom voorzichtig met het verwijderen van de lever. Bij iedere stap is het verstandig om het vlees te spoelen. Hierdoor houd je het overzichtelijk en fris. Na het uitsnijden kan je de kalkoen precies klaarmaken zoals jij het wil!
Tips voor het bewaren van kalkoen vlees
- Laat het vlees niet in zijn eigen sappen liggen. Maak het vlees droog en verpak het opnieuw zo nodig.
- Houdt het vlees langer houdbaar door middel van vacuüm zakken. Let wel op, als er lucht in de verpakking komt, zijn er bacteriën aanwezig.
- Schrijf altijd de houdbaarheid datum op de verpakking.
- Hoe kouder je het vlees bewaard hoe langer houdbaar