Eieren koelen tijdens het uitbroeden

Tijdens het broeden de eieren laten afkoelen is al eeuwen oud! De aanstaande moeder gaat dagelijks van het nest om te eten en haar ontlasting te doen. Hierdoor is die koelperiode een natuurlijk verschijnsel wat wij, voor de beste resultaten, het liefst willen nabootsen! 

Is het koelen nodig?

Lang niet alle soorten kippen, eenden, kwartels en andere vogels hebben zo’n gevoelig broedproces dat het laten afkoelen van eieren – om de tijdelijke afwezigheid van moeders na te bootsen– nodig is om uitkomst te garanderen. Hoe lastiger de soort is om uit te broeden, hoe meer een afkoelingsperiode helpt om de uitkomst te verhogen.

Hoe broed je eieren succesvol uit?

Voor het uitbroeden van eieren zijn een paar basis ingrediënten noodzakelijk. Tijdens natuurbroed is een rustige omgeving een must zodat de hen niet vroegtijdig stop. Voor extra controle gebruik je dan een broedmachine. De broedmachine stel je in op de gewenste, constante temperatuur. Houd ook de luchtvochtigheid op peil en keer je minimaal 2 maal daags de eieren. Wil je alles weten over het uitbroeden? Lees dan de broedgids!

Hoe werkt een afkoelperiode?

Tijdens het broeden verlaten de meeste vogels dagelijks minstens één keer het nest voor hun behoefte. In deze periode laten ze hun eieren onverwarmd achter waardoor ze afkoelen. Jarenlange ervaring laat zien dat de beste broedresultaten in een broedmachine bereikt worden als het natuurlijk broedproces zo veel mogelijk wordt nagebootst. 

Een afkoelperiode kun je in een broedmachine makkelijk nabootsen door tijdens het broeden de deur te openen of het apparaat uit te zetten. Maar dit brengt gelijk ook het gevaar om de hoek dat je dit mogelijk vergeet waardoor het broedproces mislukt. Gelukkig hebben sommige broedmachines de mogelijkheid om een afkoelperiode in te stellen. Een goed voorbeeld zijn hierbij de broedmachines van Brinsea met koelfunctie. 

Volgens onderzoek van Brinsea is het resultaat niet mis! Per 28 eieren mag je één extra uitgekomen ei verwachten als je een afkoelperiode toepast op het broedproces. Zeker voor zeldzame eieren is dit een behoorlijke winst.  

De koelfunctie van een Brinsea broedmachine

Op de Advance en EX versies van de Brinsea broedmachines zit standaard een functie tot afkoelen. De koelperiode is in te stellen van 60, 120, 180, 240, 300 of 360 minuten met vaste intervallen van 24 uur. Daarbij wordt het verwarmingselement en het temperatuur alarm automatisch uitgeschakeld. Na de koelperiode gaat het element weer aan en als de temperatuur bereikt is wordt het alarm weer ingeschakeld om de veiligheid te garanderen.

Koelfuncties op andere broedmachines

Op dit moment zijn er geen andere beschikbare merken die een programmeerbare koelfunctie in de broedmachine hebben ingebouwd. Wil je toch de eieren af laten koelen, zet dan de deksel of deur open. Uiteraard is dit geheel op eigen verantwoordelijkheid. Ons advies is om een wekker te zetten.

Koeladvies voor in de broedmachine

Alleen voor pluimvee zijn de onderzoeksresultaten duidelijk genoeg om aan te tonen dat het de uitkomst percentage verhoogt. Voor papegaaien en roofvogels is dit nog niet voldoende onderzocht om het ook te kunnen aanraden. Het advies voor pluimvee is als volgt: 

  • Eieren van kippen, kwartels en fazanten: dagelijks 2 uur koelen vanaf dag 7 tot het keren van de eieren stopt. 
  • Eieren van ganzen en eenden: dagelijks 3 uur vanaf dag 7 tot het keren van eieren stopt. 

Meer advies over het uitbroeden van eieren vind je de broedgids!